Vina

482146-1680x1050-[DesktopNexus.com]

Vina este o bestie. Una vicleană, cu multe capete. Este o hienă care, pe măsură ce creşte, muşcă din tine tot mai adânc şi râde, batjocoritor, tot mai tare. La început n-o bagi de seamă, pentru că e mică şi nici nu ştii că e acolo. Dar o descoperi într-o zi, cu colţii înfipţi în inima ta, rânjind satisfăcută. Încerci să o smulgi, dar, cum are mai multe capete de care tu încă nu ştii, te trezeşti cu ea muşcandu-ţi din stomac, simultan.  Apoi din ficat, din suflet – că e delicatesă şi, bineînteles, din creier. Cu cât te gandeşti mai mult la ea, cu atât mai multe capete îi cresc şi, odată ce ai descoperit-o, nu mai ai nici o şansă să te prefaci că nu există.

Vina apare chiar şi atunci când nu vrei nici în ruptul capului să recunoşti că ai greşit. Nu este superficială, se insinuează în cel mai adânc adânc al tău – subconştientul şi începe să zgârie uşor cu gheara.

Prima reacţie când dai ochi în ochi cu ea e să o arunci în cârca altora. Să zici că ei sunt de vină că tu ai greşit, şo pe ei! Şi insişti, ai chiar şi argumente, încerci să o convingi, dar ea – nu – muşcă şi muşcă.

Mărimea vinei este direct proporţională cu iubirea, respectul, ataşamentul tău faţă de persoana căreia i-ai greşit sau cu nedreptatea pe care ai săvârşit-o.

Vina se poate stârpi prin iertare. Din partea celui căruia i-ai greşit şi din partea ta.  Dar nu e atât de simplu, pentru că omul căruia i-ai greşit poate să spună că te-a iertat, dar să nu simtă că te-a iertat şi tu să simţi asta, că doar nu eşti insensibil. Iar dacă te iartă de-adevăratelea, cu sufletul lui de om iertător, hiena tot mai muşcă din tine pentru că simţi că nu meriţi iertarea şi începi să te simţi vinovat pentru asta. Dispare cu totul în momentul în care tu singur găseşti puterea să te ierţi.

Lupta dintre iertare şi vină este crâncenă. Ia timp, energie, nopţi cu ochii în tavan şi gândul prin străfundurile tale încercând să găsească probe, ca la proces, care să te scoată nevinovat. Îţi suge toată vlaga în timp ce fiara continuă sa te roadă mărunt şi constant – inimă, stomac, ficat, suflet, creier. Uneori învingi. Rămâi cu cicatrici la care, dacă eşti deştept, mai arunci un ochi când şi când, ca să nu uiţi. Uitarea e periculoasă, duce la repetarea greşelii.

Vina, alături de ură şi invidie, este o bestie care te consumă şi te mutilează.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s