Frunze

Aniversare

frezii

S-a trezit într-o dimineaţă cu mămică-sa pe cap, agitată: îţi faci bagajul, te duci la Braşov şi o ceri pe-a lu’ S de nevastă; aşa am visat, aşa trebuie să fie. Băiat ascultător cum era, şi-a făcut degrabă bagajul, s-a dus la Braşov şi s-a postat la uşa oamenilor să le ceară fata. Au rămas toţi cu gura căscată, chiar dacă le-a zis că motivul pentru care a venit aşa, pe nepusă masă, era un vis premonitoriu al mămică-sii, care trebuia neapărat pus în practică. Fata mai ales, nărăvaşă, nici nu a vrut să audă. Ce dacă băiatul era frumos, înalt şi vorbea blând? Ei nu-i trebuia aşa ceva. Mămică-sa însăşi a venit într-un rând la Braşov să stea de vorbă cu viitorii cuscri. Ei erau înduplecaţi, dar ce să facă cu fata? Că nu puteau s-o oblige. Nu-i plăcea băiatul şi pace. Dacă i-o plăcea, ei or da-o cu dragă inimă, că doar se ştiu de-atâta timp, că-s consăteni.

Săptămânile treceau, iar băiatul nostru nu avea de gând să dea înapoi. Ori că cuvântul mămică-sii era lege, ori că îi plăcea fata, ori că amândouă, el venea o dată pe săptămână să vadă dacă nu cumva s-a schimbat direcţia vântului ce bătea rece dinspre inima neînduplecatei.

Într-o bună zi, fata acceptă să vorbească cu el. Insistaseră cu toţii pe lângă ea, ba cu frumosul, ba cu ameninţatul că prea e pretenţioasă şi-o să rămână fată bătrână, aşa că, mai mult ca să le închidă gura, fu de acord să iasă la o plimbare cu tânărul pretendent. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte aproape niciodată cu cea din târg, la două luni de la visul cel visat, pe 3 martie 1962, se aflau gătiţi şi cu frezii proaspete în piept la Primărie, promiţându-se unul altuia pe viaţă.

Astăzi s-ar fi împlinit 53 de ani de atunci, însă băiatul cel frumos a hotărât într-o bună zi, după cea de-a cincizeci şi una aniversare, că el trebuie să plece primul, pentru că n-ar fi rezistat fără fata cea îndărătnică ce l-a condus prin viaţă aşa cum a ştiut ea mai bine.

Reclame