Frunze

Cântec de leagăn

– Somnorilă, pui de somn,

Vocea caldă a mamei țesea cu blândețe cuvintele, în timp ce mâna mângâia părul cârlionțat al copilului. Copilul îndrepta spre ea ochi curioși, încă nesomnoroși, așteptând nerăbdător următorul vers, ca și cum atunci l-ar fi auzit pentru prima oară.

– Te-am visat, năstrușnic domn,

Copilul păși pe norul din dreapta ca pe o scară rulantă, ce îl duse undeva sus, lângă ceilalți nori. Albi erau norii, albă era povestea.

– Dădeai geană peste geană…

… se auzi din depărtare o voce ce semăna cu vocea mamei și copilul zări ca prin ceață un spiriduș mic, cu căciulă înaltă, cu clopoței și un săculeț frumos cusut din care arunca pulbere de aur și pulbere de vise.

***

– Somnorilă, pui de somn,

Vocea caldă a celeilalte mame țesea cu tristețe cuvintele, în timp ce mâna i se odihnea în poală. Privea pe fereastră, undeva departe, unde copilul cu ochi curioși, încă nesomnoroși, aștepta nerăbdător următorul vers, ca și cum atunci l-ar fi auzit pentru prima oară.

– Te-am visat, năstrușnic domn,

Cealaltă mamă își ridică privirea spre cer, unde un nor tocmai poposise alb lângă puzderia de stele. Alb era norul, albă era povestea. O lacrimă îi alunecă pe obraz. Și-o șterse iute cu mâna care nu avea ce mângâia și alungă din minte tot ce ar fi putut fi.

– Dădeai geană peste geană…

… se auzi din depărare o voce ce semăna cu vocea neauzită vreodată a copilului și cealaltă mamă tresări. Copilul îi zâmbi ca prin ceață: arăta ca un spiriduș mic, cu căciulă înaltă, cu clopoței și un săculeț frumos cusut din care arunca pulbere de aur și pulbere de vise.

***

Mama zâmbi și acoperi cu pătura moale copilul adormit. Îl sărută ușor pe frunte și ieși din cameră.

***

Cealaltă mamă oftă adânc și acoperi cu perdeaua fereastra ce dădea spre depărarea în care o altă mamă îi săruta pe frunte copilul adormit.

***

Copilul dormea pe norul alb, purtând cu el, fără să știe, două mame: una care îi mângâia părul cârlionțat și alta care păstrase o bucățică mică-mică din sufletul lui în buzunarul ei.

Untitled

Reclame