Cântec de leagăn

– Somnorilă, pui de somn,

Vocea caldă a mamei țesea cu blândețe cuvintele, în timp ce mâna mângâia părul cârlionțat al copilului. Copilul îndrepta spre ea ochi curioși, încă nesomnoroși, așteptând nerăbdător următorul vers, ca și cum atunci l-ar fi auzit pentru prima oară.

– Te-am visat, năstrușnic domn,

Copilul păși pe norul din dreapta ca pe o scară rulantă, ce îl duse undeva sus, lângă ceilalți nori. Albi erau norii, albă era povestea.

– Dădeai geană peste geană…

… se auzi din depărtare o voce ce semăna cu vocea mamei și copilul zări ca prin ceață un spiriduș mic, cu căciulă înaltă, cu clopoței și un săculeț frumos cusut din care arunca pulbere de aur și pulbere de vise.

***

– Somnorilă, pui de somn,

Vocea caldă a celeilalte mame țesea cu tristețe cuvintele, în timp ce mâna i se odihnea în poală. Privea pe fereastră, undeva departe, unde copilul cu ochi curioși, încă nesomnoroși, aștepta nerăbdător următorul vers, ca și cum atunci l-ar fi auzit pentru prima oară.

– Te-am visat, năstrușnic domn,

Cealaltă mamă își ridică privirea spre cer, unde un nor tocmai poposise alb lângă puzderia de stele. Alb era norul, albă era povestea. O lacrimă îi alunecă pe obraz. Și-o șterse iute cu mâna care nu avea ce mângâia și alungă din minte tot ce ar fi putut fi.

– Dădeai geană peste geană…

… se auzi din depărare o voce ce semăna cu vocea neauzită vreodată a copilului și cealaltă mamă tresări. Copilul îi zâmbi ca prin ceață: arăta ca un spiriduș mic, cu căciulă înaltă, cu clopoței și un săculeț frumos cusut din care arunca pulbere de aur și pulbere de vise.

***

Mama zâmbi și acoperi cu pătura moale copilul adormit. Îl sărută ușor pe frunte și ieși din cameră.

***

Cealaltă mamă oftă adânc și acoperi cu perdeaua fereastra ce dădea spre depărarea în care o altă mamă îi săruta pe frunte copilul adormit.

***

Copilul dormea pe norul alb, purtând cu el, fără să știe, două mame: una care îi mângâia părul cârlionțat și alta care păstrase o bucățică mică-mică din sufletul lui în buzunarul ei.

Untitled

10 gânduri despre &8222;Cântec de leagăn&8221;

 1. Initial nu am vrut sa comentez,însa dragostea pentru frumusetea tainica a vietii,a contrastului dintre sentimentele celor doua mame,a splendorii ‘florilor’ de câmp ce tremura vara în bataia razelor de Soare si-n adierea blânda a vântului caldut,care mângâie petalele multicolore,raspândind peste pamânt un parfum de prospetime si puritatea dragostei divine,curata,naturala,autentica,germinata din ‘samânta’ cazuta în ‘pamântul’ protector,din care an de an, noi generatii vor creste,înfrumusetând si parfumând aceasta minunata planeta albastra,Terra.
  Esti o minune de floare!

   • Faci, faci, şi nu aşa oricum. 🙂 Cât despre complimente, am citit, m-a mişcat (şi de obicei stau destul de ţeapăn) şi-am comentat cu drag, la fel cum am şi lecturat. Sfârşit de săptămână minunat!

 2. Eram copil, nu mai ştiu câţi ani, când a venit tata acasă şi m-a întrebat dacă aş vrea să am o surioară sau un frăţior de vârsta mea. Mi-a explicat că nu are părinţi şi vrea să îl aducă la noi, să crească lângă mine. Mi-am scost atunci hainele din dulap şi am început să le împart, pentru când va veni.
  Nu ştiu de ce dar nu s-a putut şi îmi pare rău că nu am întrebat de ce când aş fi putut înţelege procedeul. Era înainte de revoluţie, tata era miliţian şi poate de aia, nu ştiu.
  Dar m-a obsedat mult timp gândul ăsta şi îmi doream tot mai mult, pe măsură ce creşteam, să aducă acasă ai mei un copil fără părinţi.
  Eu percep textul atât cât poate percepe un om care nu a trecut prin asta, de asta am scris ce am scris, ca o paralelă.

  • Nici eu nu am înțeles de ce nu am făcut eu lucrul ăsta, să adopt un copil, deși mereu am avut o pornire. Pe mine m-au luat de mică de tot ai mei, nu știu cum e să nu ai părinți, dar cred că ceva o fi de vreme ce întotdeauna m-am simțit un pic a nimănui. Sună aiurea și nici motive nu am avut, dar… Oricum, gestul tău de a-ți împărți hainele e măreț. Copiii, mai ales cei singuri la părinți, tind să fie mai egoiști. Așa mi s-a spus :D. Și eu mi-am dorit mereu un frate sau o soră și dorința mi s-a îndeplinit, am vreo cinci… pe care nu-i cunosc :D.

 3. La un moment dat avusesem senzatia ca inteleg intrucitva sensul. Finalul insa mi-a bramburit tot ceea ce credeam ca am inteles. Ia sa mai citesc inca odata si revin.
  E, acum ca am citit si trimiterile s-a cam clarificat totul si-n mintea mea.
  Am fost martorul multor povesti de genul asta, in faza lor incipienta. E un amestec de durere, fericire, teama, sacrificiu, precautie, speranta, deznadejde si probabil ca multe altele pe care nu le-am depistat. Dar in toate cazurile, nu mamele au fost centrul atentiei generale, ci copiii. Si poate ca-i pacat, intrucit atunci, la momentul deciziei, trairile unei mame, indiferent de ce parte a copilului se afla, sunt probabil, unice.
  Noi inca mai primim vederi si poze de la unii dintre copiii adoptati. Nici nu-ti vine sa crezi cam cit poate conta iubirea parinteasca in dezvoltarea unui copil. O spun pentru ca i-am vazut abandonati in patuturile lor si jur ca este o imagine dureroasa, ca acum sa-i vedem oameni in toata firea, fericiti, ducind o viata normala, asa cum ar trebui sa fie toate.
  Interesanta constructia povestioarei. Banuiesc ca fara trimiteri poate induce in eroare, dar oricum, emana fericire si tristete, in acelasi timp. Si nu ma mira ca abordezi acest subiect in mod repetat. E absolut de inteles.
  Cred c-am vorbit cam mult.

  • Ai vorbit bine. Eu, din fericire, cu tot abandonul, am avut norocul să am o familie frumoasă. Cât despre subiect, bănuiesc că o să mă obsedeze toată viața, așa că o să vă mai plictisesc pe aici cu din astea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.